diumenge, 14 de maig del 2017

[2017-05-07] - VIII Trobada dels AMICS DEL ROMÀNIC: El romànic del Berguedà

Una vuitantena de persones, arribades de les diferents associacions catalanes hem estat rebudes al Pavelló Suècia de Berga pels representants dels amfitrions (Amics de l’Art Romànic del Berguedà) que molt amablement ens han donat la benvinguda i desitjat un dia molt profitós, com sense dubte ha sigut.
A continuació el Sr. Jaume Farguell  ha fet una interessantíssima presentació del romànic del Berguedà on el riu Llobregat,  des del seu naixement a Castellar de n’Huc fins a deixar la comarca a Puig-reig, ha sigut el fil conductor de l’exposició.
Seguidament, la Sra. Montse Venturós, Alcaldessa de Berga, després de donar-nos també la benvinguda a la seva ciutat, ens ha desitjat  una molt bona feina en la trobada i ens ha convidat a tornar a Berga, i sens dubte ho farem, perquè com ella ha dit “sempre hi ha una bona raó per anar-hi”.
Durant la visita al santuari de la Mare de Déu de Queralt que s’aixeca en l’espai que antigament ocupava el Castell de Guillem de Berguedà, la Dra. M. Dolors Santandreu  ens ha explicat amb detall la història del santuari des dels seus orígens fins avui dia. Després de contemplar el paisatge imponent que des d’allà es domina, l’objectiu  ha sigut Santa Maria d’Avià, on la Dra. Santandreu ha continuat les explicacions, en aquest cas, de l’edifici i del frontal, peça destacada del romànic català que  actualment  es troba al MNAC i del qual hi ha una còpia a l’església.
Arribada l’hora hem compartit un dinar de germanor i, tot seguit hem fet una visita a l’església de Sant Joan de Berga amb les últimes explicacions de la Dra. Santandreu.

L’acte l’han clos el vicepresident dels AARB tot donant  les gràcies als assistents per la seva participació a la trobada, i la Dra. Francesca Español que ha pres la paraula per agrair la feina feta per l’organització i per posar de manifest l’interès de tot el que s’ha  vist durant la jornada. Finalment el president de l’associació del Bages  pren el testimoni de cara a l’organització de la trobada de l’any vinent, donant continuïtat a les Trobades.