diumenge, 15 de març del 2015

[23-02-2015] - Conferència «El concili de Constança i el seu paisatge humà segons la crònica d’Ulrich Richental», a càrrec del Dr. Joan Valero Molina

El passat dilluns, 23 de febrer de 2015, a les 19:00 va tenir lloc a la sala Pere i Joan Coromines la conferència «El concili de Constança i el seu paisatge humà segons la crònica d’Ulrich Richental», a càrrec del Dr. Joan Valero Molina.

   La conferència del Dr. Valero va obrir el cicle dedicat a la commemoració del VI centenari del concili de Constança (1414-1418). La conferència va aproximar-se a la celebració del Concili i els seus protagonistes per mitjà d’una crònica visual: la Crònica del Concili de Constança del ciutadà i escribà de Constança, Ulrich Richental. Es tracta d’una obra que constitueix un relat visual, tant dels personatges que van ser-hi, com de tot l’entorn quotidià que va envoltar aquest fet. Richental no va assistir en persona, però, té contacte directe amb moltes persones que van assistir-hi. Un altre dels aspectes que cal destacar és el seu registre de l’heràldica de diferents personalitats europees. Segons va destacar al començar, la crònica va tindre una extraordinària fortuna degut al gran nombre d’edicions il·lustrades que van fer-se. Actualment, el conjunt de les diferents versions estan repartides per biblioteques de tot el món. Al llarg de la conferència van mostrar-se il·lustracions que exhibien el fast amb que arribaven alguns alts dignataris. Entre les imatges d’una de les edicions, destaquen les representacions d’emperadors i bisbes amb els seus monumentals sèquits. Un altre dels protagonistes a la crònica és l’antipapa Joan XXIII. Un altre de les representacions destacades és la de la mort a la foguera de Jeroni de Praga, un teòleg que posava en dubte l’autoritat de l’Església. També l’elecció de Martí V com a Papa es desplega de forma visual. És interessant la desfilada per la ciutat de Constança. 

  Un altre dels aspectes curiosos de la crònica és la mirada que Richental projecta sobre els assistents de territoris més orientals. Molt pintorescs són els retrats de membres de l’Església Ortodoxa, que es representen amb poblades barbes. Després, hi havien tot una sèrie d’imatges que mostraven tota l’activitat urbana generada per la celebració del concili. com la celebració de tornejos de cavalleria o el subministrament de menjar al concili, aquest últim exemplificat per la presència de forns de pa portàtils per la ciutat. Finalment, va tancar la conferència destacant el paper de la crònica com una magnífica font d’heràldica medieval europea.